Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Zaandam, hoofdvestiging Zwartsluis

Hoe stucwerk bijdraagt aan een duurzame woning

Redactie zaandam-stukadoor.nl, 24 juli 2024
Huis met blauw dak in grijze sjaal
Onze stukadoors van E.S. Schilders & Afbouwbedrijf vertellen u graag meer over isolerend stucwerk.

Stucwerk wordt regelmatig ingezet om de muren van woningen af te werken. Hierdoor ontstaat een egale en vlakke structuur die ideaal is voor verdere afwerking met verf of behang. Desondanks is stucwerk niet alleen praktisch en aantrekkelijk, het is ook zeer duurzaam!In deze blogpost worden de voordelen van stucwerk benadrukt in relatie tot isolatie en energiebesparing.

Voordeel stuc en isolatie Zaandam

Wanneer mensen aan verduurzamen denken, denken ze vaak alleen aan het opwaarderen van de isolatie of het verwarmingssysteem. Het is echter voordeliger om zowel de isolatie als het stucwerk op hetzelfde tijdstip aan te brengen. Met het combineren van deze twee methoden, kunt u profiteren van de synergie die ontstaat.

Door beide methoden tegelijk toe te passen, bereikt u een betere isolatie dan wanneer u enkel stucwerk aanbrengt. Dit is vanzelfsprekend veel duurzamer. Stuc draagt bij aan het verhogen van de thermische massa van een muur, waardoor het een extra isolatielaag vormt. Hierdoor wordt voorkomen dat de kou de woning binnendringt en blijft deze buiten.

Daarnaast is het minder ingrijpend en efficiënter dan andere duurzame methoden. Stukadoors gaan vakkundig te werk en er is geen hak of breekwerk nodig om het stucwerk en de isolatie aan te brengen. Op deze manier kunt u de eerste stappen zetten naar verduurzaming, zonder dat dit ingrijpende gevolgen met zich meebrengt.

Stuc gebruiken voor isolatie

Sommige variëteiten van stucwerk zijn specifiek ontworpen voor isolatiedoeleinden. Indien u stucwerk en isolatie gelijktijdig wilt toepassen, is het verstandig om eerst te determineren welk soort stucwerk vereist is. Er zijn verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van waar en hoe u wilt stucen.

Als u de buitenmuur wilt stucen en gelijktijdig isolatie wilt aanbrengen, is gevelisolatie stucwerk de meest passende keuze. Dit specifieke stucwerk is geschikt voor verschillende ondergronden, waaronder baksteen en beton, en is ontwikkeld om de thermische massa van de buitenmuur te vergroten, wat resulteert in een betere isolatie. Met dit stucwerk wordt de kou van buiten effectief geweerd en dringt deze minder snel naar binnen door.

Mocht u op zoek zijn naar meer flexibiliteit bij uw stuc- en isolatiewerkzaamheden, dan biedt geëxpandeerd polystyreen, bekend als (EPS) stucwerk, een goede oplossing. Bij EPS stucwerk wordt een laag EPS-schuim aangebracht met daaroverheen een stucwerklaag. Na bevestiging op de muur, wordt het schuim afgewerkt met een laag stucwerk.

Deze verbinding zorgt voor een hoge isolatiewaarde en is daarom erg in trek. Er zijn diverse alternatieven om deze stuc-isolatie constructie te ontwikkelen. Hierdoor is het perfect voor muren met moeilijke vormen en binnenwanden.

Een bewezen methode voor het stucen en isoleren van uw woning is kalk stucwerk. Dit type stucwerk kan worden toegepast op zowel binnen- als buitenmuren. Dit is een traditionele werkwijze die al lange tijd wordt gebruikt.

Kalk verhoogt de thermische massa van de muur op een vergelijkbare manier als gevelisolatie stucwerk. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door de natuurlijke isolerende eigenschappen van kalk. Kalk heeft als voordeel dat het er erg mooi uitziet en biedt daarom naast isolatie, ook esthetische voordelen.

Stucen ter bevordering van energiebesparing

Het aanbrengen van stucwerk draagt flink bij aan de isolatie. Dit kan betekenen dat u kunt besparen op uw energierekening. Ontdek op welke manieren u energie kunt besparen in uw woning.

Het verbeteren van de isolatie van uw woning door middel van isolatie stucwerk kan hoogstwaarschijnlijk leiden tot besparingen op energiekosten. Door het stucwerk wordt de thermische massa van de muur beïnvloed: de woning blijft koel in de zomer en behoudt de warmte in de winter. Dit zorgt ervoor dat uw verwarmingssysteem minder vaak hoeft aan te springen om uw huis te verwarmen, waardoor de investering in het isolatie stucwerk sneller kan worden terugverdiend.

Als u besluit om de gevel te isoleren met stucwerk, is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een subsidie. Gevelisolatie valt onder de ISDE-regeling, waardoor u een deel van de kosten vergoed kunt krijgen door de overheid. Als gevolg hiervan krijgt u een compensatie voor het verduurzamen van uw woning, inclusief isolatie door stucwerk, wat uw financiële situatie ten goede komt.

Ervaren vakmensen van E.S. Schilders & Afbouwbedrijf voor stuc- en isolatiewerk

Omdat het niet alleen beperkt is tot het stucen van een muur, maar ook om isolatieprojecten uit te voeren, is vakkundigheid vereist. Onze ervaren stukadoors kunnen u ondersteunen bij deze zaken. Kwaliteit en zekerheid staan hoog in het vaandel bij ons.

Het is essentieel om bekwaam te zijn bij het aanvragen van een subsidie. Als u behoefte heeft aan advies, vragen heeft of een afspraak wilt maken, neem dan contact op met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 085 106 1558. Neem contact met ons op voor verdere bijstand.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1558 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.