Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Zaandam, hoofdvestiging Zwartsluis

Zo repareert u kleine beschadigingen aan uw stucwerk met vulmiddel

Redactie zaandam-stukadoor.nl, 20 juni 2024
Beschadigingen muur
Wilt u zelf gaan stucen? Lees dan vooral onze tips.

Dankzij stucwerk krijgt u prachtig vlakke muren waarop u moeiteloos kunt schilderen of behangen. Als gevolg van grote temperatuurverschillen kunnen er in de loop der tijd scheurtjes ontstaan in het stucwerk, wat tot problemen kan leiden. Het is prettig om te weten dat u zelf kunt zorgen voor het herstel van deze scheurtjes in het stucwerk. In dit artikel geven we u praktische tips en trucs om hiermee aan de slag te gaan.

Een vaak toegepaste methode voor het repareren van kleine beschadigingen in het stucwerk is het gebruik van vulmiddel. Er zijn verschillende soorten vulmiddelen beschikbaar, die elk geschikt zijn voor verschillende klussen en voorkeuren. Lees hier meer over de beschikbare opties van vulmiddelen en hoe u ze op de juiste manier kunt gebruiken om uw stucwerk te herstellen.

Er zijn meerdere varianten van vulmiddelen, bijvoorbeeld in poedervorm, kant-en-klaar, sterk of flexibel. Zoek bij de bouwmarkt of een stukadoor naar de juiste optie. Het is verstandig om voldoende aan te schaffen, gezien het ingewikkeld is te voorspellen hoeveel u zult nodig hebben.

Bij kleine lokale beschadigingen aan het stucwerk is het gebruik van vulmiddel aan te raden. Bij de start van de reparatie is het van belang om de beschadiging voor te bereiden door afgebladderde verf of uitstekende kalk rondom de scheur te verwijderen. Voor deze handeling is een plamuurmes aan te raden.

Als u de smalle scheurtjes wilt herstellen, kunt u ervoor kiezen om ze iets verder uit te schrapen. Een goede methode hiervoor is het gebruik van een V-vormige verfkrabber. Dit draagt bij aan een goede hechting van het vulmiddel aan het oppervlak!Het is van groot belang dat u het gebied rond de scheur goed schoonmaakt door te ontvetten en stofvrij te maken.

Als u de beschadiging iets vochtig spuit, zal het vulmiddel beter hechten omdat de muur minder zuigt. Als u let op het type vulmiddel dat u hebt aangeschaft, maakt u dit klaar voordat u de scheur bevochtigt. Daarmee wordt alles klaargezet voor directe inzet.

Gebruik een plamuurmes om de scheur te vullen met vulmiddel voor een goede reparatie. Vul de scheur door het mes secuur langs de muur te bewegen met vulmiddel erop. Verwijder meteen na het vullen van de scheur het overtollige vulmiddel voor een strak resultaat.

Zo zal het vulmiddel netjes drogen. Vergeet niet dat vulmiddel kan krimpen als het opdroogt. Misschien moet u de scheur 2 á 3 keer herstellen.

Wanneer alles helemaal droog is kunt u de laatste oneffenheden wegschuren tot de muur weer een egaal geheel is. Tip: vulmiddel kan soms anders drogen dan de rest van het pleisterwerk. Als u de wand wilt overschilderen, kan het zijn dat de verf anders uitdroogt. Vraag advies aan een stukadoor voor de beste resultaten.

Een pleisterlaag voor het herstellen van beschadigingen

Het komt voor dat uw stucwerk op diverse plekken in de muur serieuze schade oploopt. Als dit gebeurt, is het verstandig om een dunne nieuwe pleisterlaag over de gehele muur aan te brengen. Voor het verrichten van klusjes als deze, is pleister in poedervorm een praktische oplossing.

Door de richtlijnen te volgen, kunt u zelfstandig het pleister produceren voor de muur. Door de gebruiksaanwijzing zorgvuldig te volgen en de juiste verhoudingen water, poeder, etc. te hanteren, voorkomt u klontvorming en krijgt het pleister een mooie uitstraling op de muur. Dit zorgt ervoor dat het pleister er keurig uitziet op de muur en klontvorming wordt vermeden.

Begin met het voorbereiden van de beschadiging voordat u aan de reparatie begint. Dit betekent dat alle uitsteeksels en oneffenheden worden verwijderd en de muur wordt gereinigd. Bereid de muur voor door deze volledig ontvet en stofvrij te maken voordat u het nieuwe pleister aanbrengt.

Maak de muur mooi glad door het pleister gelijkmatig aan te brengen met een plakspaan. Strijk het pleister uit in kleine hoeveelheden voor een egale afwerking zonder oneffenheden. Verdeel het pleister met een afstrijkmes nog eens gelijkmatig over de muur voor een mooi resultaat.

Wees alert op welke soort schade het is en op wat voor muurBij serieuze schade is het voordat u de pleisterlaag aanbrengt soms essentieel om een voorstrijkmiddel te gebruikenHierdoor wordt zeker gesteld dat het pleister goed vastzit aan de muur

Na het drogen van het pleister, bent u vrij om de muur te schuren zoals u dat wenst. Dit verschilt per situatie en de hoeveelheid oneffenheden in de muur. Voor het aanbrengen van behang is licht schuren voldoende, maar voor verf is een perfect gladde muur vereist.

Schakel een professional in voor het herstellen van uw stucwerk

Als u dat wenst, kunt u de reparatie laten uitvoeren door een deskundige stukadoor die het gewenste resultaat zal leveren. Als u nog bepaalde vragen heeft over stukadoors, reparaties of andere onderwerpen, of als u een afspraak wenst te maken, staan wij voor u klaar!Als u vragen heeft of een afspraak wilt maken, neem dan contact op met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 085 106 1558.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1558 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.