Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Zaandam, hoofdvestiging Zwartsluis

Tip 1 een goede start voor stucen is een afspraak maken met de loodgieter

Redactie zaandam-stukadoor.nl, 28 juni 2024
Gevlekte muur met beschadiging
Wees goed voorbereid op een bezoek van de stukadoor, lees hier wat u alvast kunt doen.

Een muur die gestuct is, zorgt voor een naadloze afwerking in uw huis. Door uw muur te laten stucen creëert u een effen oppervlak dat perfect geschikt is voor zowel schilderwerk als behang. Echter, voordat u uw muur kunt laten stucen, is het essentieel om de nodige voorbereidingen te treffen.

Deze voorbereiding is eenvoudig zelf uit te voeren!Een van de eerste en cruciale handelingen is het voorbereiden van de muur. Deze blog bevat 11 handige tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u begint met het voorbereiden van de muur, is het raadzaam om eerst uw huis voor te bereiden op de stukadoors. Om een muur op de juiste manier te kunnen stucen, is het noodzakelijk om vóór de klus alle radiatoren te laten weghalen. Het verdient aanbeveling deze handeling te laten verrichten door een loodgietersbedrijf, zo weet u zeker dat alles correct en veilig verloopt.

Tip 2: Verwijder alle items van uw muur

Dit geldt voor allerlei items die aan de muur hangen of in de muur zijn verankerd. Als de muur waar u stucwerk op wilt aanbrengen zich in een trapgat bevindt, raden we aan om de trapleuning te verwijderen. Hierdoor kan de stukadoor overal goed bij en heeft hij genoeg ruimte om zijn werk uit te voeren.

Indien uw muur voorzien is van afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars, is het verstandig om deze tijdelijk te verwijderen. Op die manier weet u zeker dat de muur compleet vrij is en er geen stuc op belandt. En tot slot, probeer zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) te verwijderen, zodat de stukadoors vrij kunnen bewegen.

Tip 3: Voor een perfecte stuc-voorbereiding, maak de omgeving muur-proof

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk enkel de muur bedekt, is het essentieel om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit zorgt ervoor dat de stukadoor gemakkelijker bij de muur kan. Mocht het niet mogelijk zijn om de meubels tijdelijk ergens anders te zetten, dan kunt u ze ook afplakken (bekijk tip 4).

Tip 4: Zorg ervoor dat de muur compleet vrij is van items

Als u ervoor kiest om het stucwerk alleen op specifieke delen van een ruimte aan te brengen, zorg er dan voor dat de randen van de muur correct afgeplakt zijn. Indien u van plan bent om een stukadoor te huren, is het mogelijk om samen te bespreken hoe de muur moet worden afgeplakt. Dit is cruciaal met het oog op de garantie.

Het afplakken geldt overigens ook voor de vloer, gezien er veel troep vrijkomt bij het stucen van een muur. Wanneer uw meubels niet verplaatsbaar zijn, kunt u met de stukadoor afstemmen hoe u ze het beste kunt afdekken. Denk aan het beschermen van de meubels met een plastic zeil en tape.

Tip 5: Bepaal de ondergrond voordat u gaat stucen

Belangrijk voordat u doorgaat met de voorbereiding is om te weten op welke ondergrond u gaat stucen, niet alle ondergronden zijn direct geschikt voor bewerking. Bij een onbewerkte muur met schoonmetselwerk is vooraf een raaplaag vereist, terwijl bij een muur van gipsplaten eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden moet worden aangebracht. Het is van cruciaal belang om de ondergrond te achterhalen wanneer u beslist welke voorstrijk nodig is.

Tip 6: Optimaliseer uw muur voor stucwerk met een grondige inspectie

Het is van belang om vooraf te controleren of de muur klaar is voor stucwerk, alvorens u begint met de voorbereiding. Een grondige inspectie van de muur om alle beschadigingen te repareren en eventuele behangresten zorgvuldig te verwijderen, is van essentieel belang voor een perfect gestucte muur. Zonder het uitvoeren van deze controles, kunnen er oneffenheden optreden in het gestucte oppervlak.

Tip 7: Zorg dat uw muur goed schoongemaakt is

Nu kunt u eindelijk van start gaan met het zelf schoonmaken en stofvrij maken van de muur met behulp van een grote borstel. Als er extra fijnstof op de muur zit, is het verstandig om de borstel licht vochtig te maken. Met een vochtige borstel wordt stof beter opgenomen, waardoor de muur volledig stofvrij wordt.

Tip 8: Krijg uw muur vetvrij

Na het volledig stofvrij maken van de muur, kunt u overgaan tot het ontvetten van de muur. Zorg ervoor dat u doekjes, warm water en ontvetter in huis heeft. Doe de ontvetter bij het warme water en maak de doekjes nat met het mengsel.

Maak de muur makkelijk schoon met deze. Zorg ervoor dat de doekjes goed zijn uitgewrongen, ze mogen niet te nat zijn als u ze op de muur plaatst. Houd in de gaten met welke hand u de muur reinigt en welke hand al vies is, zo voorkomt u herhaling.

Tip 9: Zorg ervoor dat u de optimale hechting van uw muur zelf in de hand heeft

Wanneer de muur klaar is, kunt u overwegen om een extra laag aan te brengen om ervoor te zorgen dat het stucwerk goed blijft zitten. Als u teruggaat naar tip 4, zou u moeten weten wat voor type ondergrond u heeft. Afhankelijk van het type ondergrond dient u een ander product te gebruiken om de muur te behandelen.

Bij niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) wordt aangeraden om een hechtlaag voorstrijk aan te brengen. Om zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) goed voor te bereiden, kunt u primer grondeermiddel gebruiken. Het overleggen met een stukadoor over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur, wordt aanbevolen.

Tip 10: Het drogingsproces van uw muur voor stucwerk

Na het reinigen, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur is het van groot belang om de muur goed te laten drogen. In het geval dat de muur nog vochtig is of water bevat, bestaat de mogelijkheid dat het stucwerk niet goed zal hechten. Zorg er daarom voor dat dit enkele uren vóór de afspraak met de stukadoor plaatsvindt, zodat u zeker weet dat alles goed blijft zitten.

Tip 11: Vergeet niet om hoekbeschermers toe te voegen aan de muur vóór het stucen

Als sluitstuk van de voorbereiding voor het stucwerk, is het aan te raden om hoekbeschermers te plaatsen. Om te waarborgen dat het stucwerk mooi op de muur komt, is het slim hoekbeschermers te plaatsen. Door hoekbeschermers in de hoeken van de te stucen muur te plaatsen, worden ze beschermd en blijft het geheel mooi.

U moet dit minstens 3 uur voor het stucen klaar hebben. Selecteer de geschikte beschermers, afhankelijk van de dikte van de stuclaag. Voor stuclagen onder de 3 millimeter, heeft u dunpleister hoekbeschermers nodig en voor stuclagen vanaf 3 millimeter zijn dikpleister hoekbeschermers noodzakelijk.

Heeft u ergens hulp bij nodig?

Als u deze tips ter harte neemt, is uw muur perfect voor stucen!Vindt u stucwerk ingewikkeld of heeft u vragen, neem dan gerust contact op!Voor alle vragen en het maken van afspraken kunt u terecht bij E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 085 106 1558.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1558 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.